Revistes electròniques
Les revistes acadèmiques en format electrònic sembla que comencen a tenir un cert pes, i a no ser menystingudes per l’accessibilitat dels seus serveis. Fins fa poc encara semblava que una revista d’accés lliure havia de tenir necessàriament menys prestigi que una publicació d’aquelles pràcticament introbables, que només els quatre arxivers experts saben on s’amaguen. Tot plegat una mica absurd, més encara si pensem que les revistes científiques estan pràcticament totes digitalitzades i la cerca bibliogràfica dels investigadors es realitza quasi exclusivament a la xarxa.
La qüestió és que ja hi ha diverses revistes d’història de l’art que no es publiquen en format tradicional sinó que són consultables exclusivament per internet. Bona part d’elles, a més, periòdicament demanen articles als investigadors, i per tant només cal estar una mica atent als “call for papers” corresponents per poder-hi enviar alguna cosa i ser tots una mica més feliços. A Histories de l’art mirarem d’estar informats sobre tota aquesta qüestió, i esperem per a d’aquí a poc temps poder informar d’algunes novetats. Mentrestant, us proposem a continuació algunes revistes electròniques que hem anat coneixent, especialitzades o que almenys inclouen estudis sobre temes artístics:
>Digital Medievalist (ús dels mitjans digitals per a l’estudi de la cultura medieval).
>The Journal of the Holy Roman Empire (estudis sobre el Sacre Imperi romano-germànic)
>Hortulus: The Online Graduate Journal of Medieval Studies (revista interdisciplinària)
>Peregrinations (relacions entre les arts i les peregrinacions)
>Nineteenth-Century Art Worldwide (arts visuals al segle xix)
>Images Re-vues (recerques al voltant de la imatge)
Hem incorporat els enllaços a aquestes revistes en un nou espai de la columna de la dreta, que intentarem anar ampliant amb el temps. Recalquem que només hi tenen cabuda les revistes electròniques, no pas aquelles que permeten l’accés on-line als seus continguts però que funcionen bàsicament a partir del format paper.