Els frescos romànics de Santa Coloma d’Andorra
Els frescos foren venuts a la dècada dels anys trenta del segle XX pel bisbat d’Urgell, i acabaren a les mans del col·leccionista belga baró Cassel van Doorn, que residia a la costa blava. Per causa del seu origen hebreu, van Doorn hagué d’exiliar-se durant la segona guerra mundial, i els nazis es feren amb els frescos andorrans i els dugueren a Alemanya, on han restat fins avui. El compromís alemany de restituir les peces d’art espoliades pels nazis als seus legítims propietaris ha permès, tot i que després de llargues vicissituds, l’acord entre els hereus del baró i el Principat, que ha comprat les pintures per 4 milions d’euros, preu que inclou els costos de la important restauració a que foren sotmeses fa una dècada.
El govern andorrà té previst el retorn del frescos per d’aquí a molt poc temps, i sembla que ja al mes d’abril podrien ser exposats en un espai temporal. La seva ubicació definitiva ha de ser el futur museu nacional andorrà. No sabem si s’ha pensat en restituir les pintures al seu emplaçament primigeni, la bella església de Santa Coloma d’Andorra, un edifici amb elements pre-romànics i romànics, que destaca pel seu característic campanar de planta circular.
Per als interessats en les pintures, que daten del segle XII i s’atribueixen a un anònim Mestre de Santa Coloma, recomanem l’excel·lent catàleg de l’exposició Magister Sancta Columba. La pintura romànica del Mestre de Santa Coloma i la seva època (Viena edicions, 2003).