27 de gener 2007

Reverse Grafiti

Llegim en alguns blocs que parlen d’art contemporani (comenceu pel Looking Around del crític Richard Lacayo, i aneu fent) diversos escrits que parlen d’una curiosa moda de carrer, el Reverse Grafitti. Es veu que diversos grafiters en diferents ciutats del món practiquen una nova modalitat de pintura urbana tot creant imatges a partir de la neteja de les superfícies embrutides per la contaminació, la pols, el vent, les deixalles... Utilitzant raspalls, estris per a rascar o fins i tot mànegues amb aigua a pressió, elaboren nous gràfics, dibuixos, tags i coses d’aquestes sobre els murs ennegrits pel pas del temps.

La idea té certa gràcia, i falta veure com serà tractada aquesta nova (relativament nova) modalitat de grafitti per part de les autoritats. Hi haurà multes per netejar les parets? Des de la modèstia d’aquest bloc, proposem encara una idea més transgressora. Proposem als grafiters que netegin completament les parets, sense crear-hi dibuixets, deixant-les polides del tot, brillants des de qualsevol punt de vista. Serà el súmmum de la radicalitat artística, l’aplicació dels principis de Malevitx a l’art del carrer. The next big thing.

I com que les etiquetes són fonamentals, en aquests àmbits tant contemporanis, ja hem pensat també el nom d’aquest nou moviment artístic-urbà: Total Clean-Art (TCA). És el futur, amics grafiters. Tots us ho agrairem.