13 de gener 2007

Xifres rècord al MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya va superar durant el 2006 el milió de visitants (Vilaweb). Concretament la xifra de visites registrades és de 1.068.814, la qual cosa suposa un increment del 39% respecte l’any anterior, tot un èxit de la política d’atracció de públic que du a terme el museu des de l’obertura dels espais permanents per a les col·leccions d’art modern i contemporani.

De fet el progressiu augment de les visites del MNAC va iniciar-se ja l’any 2005, quan les visites van augmentar en un 91% respecte l’any anterior. Entre les causes d’aquest increment cal comptar precisament l’obertura dels nous espais expositius, així com l’èxit inqüestionable d’algunes exposicions temporals, i potser també la considerable inversió en publicitat i difusió pública.

La notícia és aparentment positiva, encara que el model d’extrema popularització dels centres museístics té aspectes francament discutibles (algun dia hi entrarem) i que no sempre la massiva assistència pressuposa la presentació d’exposicions de gran nivell. En aquest sentit, algunes de les mostres temporals de l’any passat no eren especialment brillants. La de Caravaggio (octubre 2005-gener 2006) era francament pobra en pintures de l’autor-reclam. A la de cubisme de la col·lecció de Telefònica (desembre 2005-maig 2006) hi mancaven també les obres fonamentals d’aquest moviment d’avantguarda.

En qualsevol cas, aquí pensem que el MNAC ha de convertir-se en una referència no només expositiva sinó també de recerca i d’investigació sobre la història artística del nostre país, una funció ineludible per un centre públic de la seva (indiscutible) categoria.