09 de gener 2007

Marcel Durliat

Dissabte passat va conèixer-se la mort del gran historiador de l’art medievalista Marcel Durliat, als 89 anys (podeu llegir la notícia a Vilaweb, així com el comentari de Xavier Barral al diari Avui). Catedràtic a la universitat de Tolosa de Llenguadoc, Durliat formà part de la nòmina d’historiadors de la vella Occitània que s’interessaren pel passat medieval de Catalunya, i que treballaren amb gran energia per a conèixer el passat artístic del nostre país, que va acabar essent també una mica el seu.

La bibliografia de Durliat és immensa, sempre de molt alta qualitat i generalment dedicada al romànic, amb especial atenció als territoris del Llenguadoc i Catalunya. Especialista en l’arquitectura i en l’art del Rosselló medieval, va ser l’autor del volum corresponent a aquest comtat de la coneguda col·lecció de Zodiaque (Roussillon roman, 1958), i entre moltes d’altres publicacions sobre Catalunya, potser pot ésser destacat l’excel·lent estudi de 1988 Existeix un art romànic català? Reflexions sobre l'arquitectura catalana del segle XI, que va renovar notablement la visió de l’arquitectura romànica del nostre país.

Durliat fou també fundador i un dels principals impulsors de les Jornades d'Estudis Romànics de Sant Miquel de Cuixà, que continuen celebrant-se amb èxit cada estiu. I a la vil·la de Moissac, seu de la cèlebre abadia, funciona des de 1993 un Centre d’Art Roman que porta el seu nom i que es dedica principalment a la pintura i a la il·luminació.