11 de gener 2007

La Batalla d’Anghiari de Leonardo

Una curiosa notícia sobre Leonardo da Vinci (Reuters). El ministeri de cultura italià ha autoritzat l’exploració de la part posterior d’un mur de l’ajuntament de Florència per veure si s’hi conserva la famosíssima Batalla d’Anghiari de Leonardo, obra que es creia perduda o destruïda però que segons una teoria podria trobar-se encara amagada en una paret del palazzo Vecchio florentí.

Es tracta de l’obra que Leonardo realitzà per a la Signoria florentina a partir del 1504, ruvalitzant amb una altra batalla, la de Cascina, pintada per Miquel Àngel; l'estada a Florència de tots dos, així com del jove Rafael, marca un dels moments simbòlicament claus de l'alt renaixement italià. Avui l’entusiasme per Leonardo ha reviscolat gràcies als best-sellers, i sembla que aquesta moda leonardesca ha permès trobar suport econòmic per a la recerca.

Si us interessa el tema, podeu llegir un complet article de Diego Suárez Quevedo:Leonardo, Miguel Ángel y Rafael, 1504. Hitos de la Historia del Arte quinientos años después (pdf).